Vart tog Jären och Lista vägen ?

 

Det var bättre förr,  det kan sägas hur många gånger som helst ! för det var bättre förr !

Det är 6o tal i folkhemmet Sverige, jag ligger i sängen och lyssnar på sjörapporten, Fåglarna kvittar så där morgonpiggt.....det är morgon på landet, och sommar lov. Hela livet ligger framför mig som en outforskad odyssé, som en bok med som ska fyllas med innehåll och inget är bestämt.

Radion är på, och det är sjörapport. Lugnt och sakligt utan nyhetshets som upprepas varje halvtimme. Den egentligen lite torra och oengagerade rösten läser de geografiska platserna sakta och tydligt utan värdering. Bjuröklubb, Drogden, Märket, Väderöarna, Koster och sist men inte minst, farvatten utanför Jären och Lista,  så vackert det klingar i sin meningslöshet. ...Farvatten utanför Jären och Lista,

 

Det var bättre förr, för förr visste man vad som var bättre ! Det har smygit sig en trendhets i samhället som inte fanns förr. Till och med vädret måste slå rekord hela tiden, ” Så här mycket har det inte regnat sen bla bla, och regnar det lite till så har det regnat mer än det regnande sist bla bla”. Slutsatsen blir ju då att förr regnade det inte så mycket utan att vädret var bättre och det mesta regnandet hade ju inte vart än och ingen tänkte på det heller. Jag var i New York en gång och satt insnöad på ett hotellrum och tittade på väder rapporten. Hela stan var lamslagen av snöandet men meterorologen var helt upptagen av att man eventuellt skulle slå snörekordet i Central park. Några timmars elände så hade det inte kommit så mycket snö sen det snöade som mest förra gången. Slutsats det var bättre förr ! eller hur, för då snöade det ju mindre.

 

Jag känner inte igen mig i min egen stad längre ! Ungdomarna sitter och dricker kaffe med kardemumma, blåbär, vaniljstång och fan vet. Vet inte om jag är dum eller ? men jag trodde man drack kaffe för kaffet ? Alla ska ju bo i innerstan helt plötsligt och så klagar man på lägenhets priserna. Man får alltid höra att det är så trevligt att kunna slinka in på en teater eller bio. Vet inte om jag är dum eller hur ofta gör man det ?  Biograferna läggs ner en efter en och teatrarna lever ju på underhållningstörstade lantisar med vattenkammat hår på bussresa. Allt har blivit för trendigt helt enkelt när man kan förvandla en nerskitad vassrugge i Hammarby sjön till en av Stockholms dyraste läge. Hela tillvaron är en blandning mellan trend och hippt, och lägg till detta en enda rekordjakt. Guiness world of ointressanta records borde det heta.

 

Eller !

Ta en känd bro i Stockholm som heter Årstabron, tågtrafiken in till Stockholm söderifrån behövde 2 spår till för att över huvudtaget fungera. Man käbblade i årtal om hur snygg den gamla bron från 1925 var, och hur ful en ny bro skulle stå sig brevid den gamla. Vet inte om jag är dum eller men en ny bro byggdes till slut i modern stil framför den gamla. Mycket käbbel och visst är den gamla bron vackrare som aldrig förr.  I dagarna landade ytterliggare en farkost på Mars för att konstatera att det inte finns ett skit där att hämta. Kan man flyga till Mars så är det väl ingen konst att kopiera den gamla bron så var den saken ur världen.

Idag måste en sk trafikexpert på KTH uttala sig över huvudet på stackars medborgare hur djävla igenkorkad trafiken är. Det kan man ju bara fråga en av de 180 000 resenärer som varje dag köar på Essingeleden, De har ingen professur, utan ögon som räcker fint, som det var förr när det var bättre. Då vi byggde vägar för bilar för att människor skulle kunna förflytta sig fritt och enkelt i vår stad beroende av broar. Men idag kan några pensionerade akademiker i Manchester tofflor tvinga fram ett dubbdäcks förbud på Hornsgatan där redan trafiken trängs i ett körfält sedan samma kärringar tvingat fram en cykelbana istället för 2 körfält. Alltmedan barnfamiljerna som bor på Lilla Essingen suger i sig stendammet från Essingledens 180.000 bilar.

 

 

Å dessa rekordjakter ! livet har blivit ett ständigt Guiness rekordbokande

I går hörde jag att glaciären på Kebenekajse hade pga den kalla sommaren vuxit med 2 meter och nu var minsann berget 2 meter högre än vad det var förra året ( vad det nu var då ?) I skolan fick jag lära mig att Sveriges högsta berg var 2117 meter och ingen jag kände kunde ju kolla om det stämde. Men det lät bra och vi köpte det, på så sätt kan man ju säga att det var bättre förr ingen tjafs om rekord hit och dit, Ena dan är det växthuseffekt så hela Sibiriens permafrost skall töa bort, och nästa dag är det så djävla kallt att inte SJ klarar att köra tågen. De så kallade experterna måste ju bestämma sig någon gång ! Vet inte om jag är dum eller men nog var det bättre förr ?

1883 exploderade en hel vulkan i Indonesien på ön Krakatau. Tsunamin som följde skapade vågor på 40 meter, Mängden stoft som nådde atmosfären sänkte jordens temperatur de följande 5 åren. 36000 människor dog. Snacka om rekord och att det var bättre förr !

 

Varför går allt i repris hela tiden ? Dessa stackars bärplockar som vi skickade hem förra året till Thailand har nu kommit tillbaka som Bulgariska zigenare, och året innan var de några andra fattiga stackare som blev lurade.  Förr då plockade vi vår bär själva och det gick ju bra !Vet inte om jag är dum heller men det var ju inte hälften äpplen i lingonsylten som det är nu. Bättre förr ! bara lingon i lingonsylten.

 

Så vad hände egentligen med Farvatten utanför Jären och Lista. Jag kollade till slut upp var det låg och om de fanns kvar ? Till min glädje och förvåning så fanns de till att börja med. De ligger utanför Norges sydkust där de alltid har legat vackert blänkade i norra Skagerak. I dagens sjörapport, om ni av en händelse skulle lyssna på P1, finns inte observationen för Farvatten utanför Jären och Lista med längre, Varför vet jag inte, men kan bara tolka att antingen ändrade sig vädret inte tillräckligt för att vara intressant ur rekordsynpunkt eller så blev de aldrig bättre än det var förr. Men det visste vi ju redan att det var bättre förr.

 

Nu har jag gnällt färdigt för det blir inte bättre.  (än det var förr alltså)

Mats R