James (Jim) Bridger


James Bridger föddes den 17 mars 1804 i Richmond Virginia. Hans föräldrar drev ett värdshus. Familjen flyttade till grannskapet av St:Louis 1812.
Inom loppet av ett år dog båda föräldrar. James var då 13 år. Efter några år i smedlära nappade han 1822 på en annons i Missouri Republican med rubriken :"Till djärva unga män"….. I den följande texten efterlyste pälshandlarna William Ashley och Andrew Henry "ett hundra män för anställning som Pälsjägare kring Missouri Rivers källor. Anställningstiden var ett, två eller tre år. Lönen 200 dollar om året. James Bridger var 18 år gammal när han i en 12 meter lång och fem meter bred båt gav sig iväg uppför Missouri tillsammans med Andrew Henry och en skara blivande pälsjägare. För unge James blev detta början till ett mångårigt jägarliv som anställd eller partner i olika pälskompanier. Han red som första vita män genom South Pass i Klippiga bergen. Han var sannolikt den förste som smakade på vattnet i Great Salt Lake- och den ende man som på en liten flotte trotsade Big Hornflodens strida forsar vid Bad Pass. Han var den förste skildraren av nuvarande Yellowstone Parks naturfenomen: Ingen trodde på Bridger och han fick tidigt i livet ett rykte som en vildmarkens Munchausen. Hans egen kommentar till detta: "Dom sa att jag var den störste lögnare som någonsin sin levat. Det är tacken man får för att man berättar sanningen." Han var under sin tid som pälsjägare invecklad i många skärmytslingar med indianer "redskins" enligt hans egen vokabulär. Men bortsett från att han 1832 fick en pil i baken från en Blackfeetindians båge, en händelse som han aldrig förlät denna stam, respekterade både han och indianerna varandra. Pilspetsen, som var 7 cm lång avlägsnades först tre år senare vid pälsjägarnas Rendezvous vid Green River. Bridger hade 3 hustrur som alla dog i barnsäng. Den första var en flathead indianska död 1846, den andra en Uteindianska, död 1849, den tredje en shoshonekvinna död 1857.

Sedan Pälshandeln i slutet av 1830-talet blivit allt mindre lönsam byggde Bridger en Handelspost i Wyomings Green River område. Fort Bridger. Fortet låg vid emigranternas färdväg, Oregonleden. Några år senare fann han en genväg över den sk kontinentala vattendelaren, Bridgers Pass. 1851 deltog Bridger som tolk och rådgivare vid ett stort fredsmöte med ca 9000 indianer vid Fort Laramie. 1853 kom han i konflikt med Brigham Young och hans Mormoner som eftersträvade monopol på handeln med emigranterna och tvingades lämna Fort Bridger. 1857 anställdes hans som vägvisare för överste Albert S Johnsons styrka på 2.500 man vid en invasion i Utah. Bakgrunden var mormonernas trots och krigstillstånd mot regeringen. 1861 var han vägvisare för en regeringsexpedition som sökte en direkt rutt från Denver, Colorado till Great Salt Lake Utah. Han var spejare och vägvisare för ett stort armépådrag 1865 Powder Riverexpeditionen mot präriens indianer. Expeditionen kostade Förenta Staterna 40 millioner dollar och blev ett av arméns största fiaskon. Indianerna lyste med sin frånvaro, och när de dök upp gjorde de framgångsrika gerillattacker mot soldaterna och stal massor av deras vapen och hästar. Bridger var stationerad vid Fort Phil Kearny 1866 då Kapten Fetterman gick i Crazy Horse fälla mot död och odödlighet i Fetterman massakern. Några dagar tidigare hade Fetterman sagt: "Åttio man är allt jag behöver för att rida rakt igenom hela Siouxnationen" Bridger kommenterade " den där gröngölingen vet inget om indianer. Där man inte ser en skymt av dem, vimlar det av indianer."
Efter nästan fem decennier som pälsjägare spejare vägvisare och tolk drog sig Bridger tillbaka till den farm som han köpt 1853 nära Kansas City Missouri. Här dog han 77 år gammal den 17 juli 1881.


James Bridger var en legend redan i 30-års åldern. Kapten W Gunnison skrev 1834: "Han var en Västerns vandrande atlas. Med en buffelhud och en bit träkol till hands kunde han med sällsam exakthet rita en karta över vilken dela som helst av denna vidsträckta region.

 

Copyright HMCC Sweden 2000