Jul i vildmarken

" Det är Julafton. Vårt lilla blockhus vid stranden av Star Lake är nästan begravt i snön.Röken och en annan gnista stiger rakt upp mot det stjärnbeströdda himlavalvet ur den låga skorstenen murad av gråsten. Fem par snöskor stå uppställda i snön utanför ena långväggen, och lutad mot taket står en lång Toboggan med sin djärvt upphöjda framända "

Så skildrar Harry Macfie en av sina jular i stugan vid Star Lake. Det är inget fel på julstämmningen här inte.... och man kan förmoda att de hårt arbetande vännerna satte stort värde på några dagars extra vila och avbrott i den långa vintern.
Ofta på småtimmarna gick tankarna hem till dem man lämnat en gång för längesedan och kanske aldrig skulle återse. Föräldrar, vänner, kanske en käresta ? Vem vet....julen kan göra den hårdaste karaktär sentimental och när hemlängtan smyger sig på.

Albert Viksten berättar vid ett tillfälle om när han firade Jul med sina bröder. Ingående skildras hur man tar tillfälle att storstäda stugan, julbada och laga alla möjliga olika rätter vilka höra julen till. Man får känslan av att här skall inget fattas och julklappar och julgran förekommer likväl som rim till gröten och brännvin till sillen. "Vi skålade för Sverige och dem därhemma och lyckades få till stånd den lämpliga sentimentaliteten vilket förstärkte julstämmningen och gjordes oss veka till sinnes". De sedvanliga tankarna hem förbytts i en smula uppnyktrande då någon kommer på att Julmiddagen firas nio timmar efter Sverige då de släktingarna bör vara på väg till Julotta. Ja man gjorde nog sitt bästa för att skapa Julstämmning även om förutsättningarna inte alltid var de bästa.

Att man tog in fällor och inte jagade under julhelgen beskriver Macfie ofta bla i Lägereldar längesedan.
"Aldrig har jag haft dem ute under julen sade Ben". Så blev det också och på julafton voro alla fällor avgillrade och alla saxar upphängda...". När man efter några glada timmar och tankarna skingrats runt de som kunde ha varit eller... var det nog lika skönt att vardagen tog vid och arbetet fortsatte på traplinen. "Länge sitta vi uppe och tala om upplevelser och händelser i Vildmarken. Piporna ryka och falnande glöd sprida sitt rödaktiga skimmer över barkade rundstockar och väderbitna ansikten. Så småningom tystnar samtalet och vi gå till kojs och rulla in oss i våra harskinnsfällar"

Och vem skulle inte vilja byta.....ta plats i stugan vid Cormorant Lake en kall vinterkväll när snöstormen viner i trädtopparna, när dånet från isen blandar sig med knarrandet i den gamla timmerstugan...sluta ögonen....och somna in till knäppet av små steg från husmusen.

" Det är kallt i kväll gossar började han! Säkert den kallaste natt vi har haft i vinter...Vi kastade skinnpackorna på oss och gingo ut. Det var ett praktfullt skådespel som visade sig över skogen i norr på andra sidan sjön. Ett så mäktigt norrsken hade vi alrig förut sett"

Källa:
Harry Macfie
Wasawasa
Lägereldar Längesedan
Albert Viksten
Pälsjägarnas paradis