Kenora
av Mats Rehnström
Kenora, eller för Macfie-vänner mer känt som Rat Portage är den största orten bland tre längs Lake of the Woods norra strand. Rat Portage är en direkt översättning från indianska och betyder "vägen till Myskråttornas land". 1905 bytte man namn till Kenora eftersom turistindustrin började utvecklas och det bland innevånarna fanns en stor önskan om att associera staden till något annat än myskråttor. En annan historia som berättades var att en kvarn skulle byggas i Rat Portage, men ägarna vägrade att ha ordet "rat"(råtta) på sina mjölpåsar, vilket man kan förstå.

I början, var Rat Portage en Hudsons Bay handelsstation, men utvecklades snart till att ha det sämsta ryktet i Canada. Platsen hade alltid varit intressant för både indianer och trappers, vilka utnyttjade de fina vattenvägarna norr och söder om Lake of the Woods. När guld upptäcktes runt Rat Portage växte det lilla samhället lavinartat och med detta kom ordningsproblemen. Genom sitt läge mellan Ontario och Manitoba startades en gränstvist mellan de två provinserna.

När man bytte namn från Rat Portage till Kenora så tog man KE från Keewatin indiansk namn för området, NO för North, och RA från det gamla namnet Rat Portage. En bra kompromiss och ett nytt vackert namn.

Vill man idag få en bra överblick av Lake of the Woods så tar man och hyr ett sjöflygplan. Det är inte alls speciellt dyrt, ca 130 $ CAN, och upplevelsen är fantastisk. Lake of theWoods har flera tusen öar och utgör lite av en inlandsskärgård vilken är unik i Canada. Har man tur så hittar piloten till området där Sultanagruvan låg, men bli inte besviken för, av gruvan finns inget kvar, den ligger under vattennivån och sover en stilla sömn tills en dag när något gruvbolag finner det lönsamt att starta driften igen.
Idag finns en del av de gamla byggnaderna kvar i Kenora. Tyvärr inte Russel House, där Sam och Harry tog in när de kom till Rat Portage. På Lake of the Woods museum kan man läsa om stadens historia och titta på gamla bilder. Personalen blir mycket besviken om man inte talar om att man är från Sverige och känner till Harry Macfie, eftersom man har en egen file om Harry där, och älskar att prata om de gamla tiderna.

Den gamla järnvägsstationen står kvar, och där kan man tänka sig att Harrys näverbrev postades på vårvintern 1900, efter att ha burits genom vildmarken av en indian.

Harry själv kom nog till Rat Portage någon månad senare, när isarna släppt sitt eviga grepp runt de vackra sjöarna vid Falcon Lake, och kanoten åter gled fram på sin färd mot nya äventyr.

Copyright © HMCC 2002