Intressant i Wyoming

Deadwood som ligger i norra delarna av Black Hills växte hastigt upp under våren och sommaren 1876 sedan en John Pearson hittat guld där. Hur namnet Deadwood uppstått grubblade jag för övrigt på länge när jag första gången stötte på det, men lösningen visade sig vara enkel - dalen eller ravinen var full av döda träd och dött timmer till följd av en förhärjande skogseld. Staden Custer, som övervintrat som den största guldstaden i Black Hills, förlorade sin befolkning på rekordtid. På en vecka smalt invånarantalet ihop till ett par hundra från att ha varit närmare tiotusen. Deadwood som skulle visa sig innehålla en av de rikaste guldgruvorna,den berömda Homestake mine, som lämnat ifrån sig mer än 300 hundra miljoner i guld under 70 år. kunde efter en kort tid skryta med att ha över 25 tusen innevånare. Det var den sista stora verkligt vilda guldgrävarstaden i västern, så det var egentligen bara passande att Wild Bill Hickock fann sin död här den 2 Augusti 1876 i Saloon "Nummer Tio". Kulan som dödade honom borrade sig in i handleden på mannen som satt mittemot Wild Bill och den mannen skaffade sig fri whisky resten av sitt liv genom att resa runt i Västerns städer och göra en dramatisk entré på alla salooner. - Mina herrar ! Kulan som dödade Wild Bill har kommit till staden !

Vad var det som egentligen hände ? och vad var bakgrunden till mordet. Wild Bill som aldrig satt med ryggen till dörren hade just denna dag fått se sina vanliga plats upptagen av Charles Rich vilken ville retas med Hickock. Detta skulle visa sig vara ödestigert för Hickock. ? Jack McCall kom in och gick fram till baren. Han fick en sup av bartendern och släntrade mot dörren. Just när han var alldeles bakom Wild Bill drog han plötsligt upp en revolver och sköt Wild Bill genom nacken. Wild Bill föll framstupa över bordet

-död som bara fan? Efter skottet rusade Jack McCall ut på Main street och förföljd av några skäggiga guldgrävare. McCall infågnas och fördes till fängelset. Någon rättegång i strikt bemärkelse var det inte fråga om 1876 - Deadwood låg ju utanför den officiella lagens råmärken - men guldgrävarna följde ändå ritualen utsåg domare och försvarsadvokat och valde jury. En och en halv timme behövde den juryn på sig för sitt beslut. Mordet var en ren hämd akt då Wild Bill dödat McCalls bror "någonstans i Kansas" Jack McCall förklarades icke skyldig.Dagen efter frikändes McCall och begav sig iväg från Deadwood. Hans frihet blev dock kort. Den 26 augusti besökte han staden Laramie och i ett skrytsamt ögonblick anförtrodde han en nyförvärvad vän vid bardisken, att han inte alls hade någon bror utan hela historien var ett påhitt av försvarsadvokaten i Deadwood. En statspolis råkade höra vad han sade, arresterade honom och förde honom tillbaka till Dakotadistriktet och den första mars 1877 hängdes han i Yankton efter en kort rättegång.

Hur var det med pokerhanden som Wild Bill satt med i dödsögonblicket - klöver ess och klöver åtta, spader ess spader åtta, samt hjärter dam - även kallad "Dead Mans Hand" det fanns andra bud också - men visst är det en bra historia ?

 


Green River knivarna


Green River, staden som tagit sitt namn efter floden som rinner upp långt I norr I det vildaste och mest otillgängliga området I Wyoming är placerad utmed den stora genomfartsleden US 30 I södra Wyoming och återfinns på alla kartor. Pälsjägarnas beryktade Rendezvous varje sommar i över tjugo års tid fram till 1846 ligger däemot hundrafemtio kilometer längre norrut- en fantastisk grönskande dal mitt i vildmarken. Att göra något "up to Green River " var på den gamla goda pälsjägar tiden att göra något riktigt grundligt, pälsjägarna hade nämligen knivar som vid klingans slut vid skaftet var märkta med GR, vilket de tolkade som Green River, att ta hand om någon ända upp till Green River fick därför snabbt en makaber innebörd. Länge trodde man att GR betydde George Rex och att det var engelska knivar, men nu har det visat sig paradoxalt nog att de verkligen kom från Green River närmare bestämt Green River Works nära Greenfield Massaschusets där de började tillverkas av en John Russel år 1834. Han tog arbetare från Sheffield i England och från Tyskland och hans trä och elfenbensskaftade knivar blev snart mycket populära. Särskilt uppskattade indianerna Slaktkniv nr 15 och förskärar kniv 1586, med sex respektive åtta tum långa blad och med ett pris av ungefär en dollar.

(Knivarna finns att köpa i Sverige, bla på knivmässor )

 

Copyright HMCC Sweden 2000